FUNKCIONISANJE

Srpski kulturni centar je lociran u prostorijama ustupljenim od strane grada Luksemburga. U njima se redovno održava Dopunska škola srpskog jezika, i održava bibliotečki fond. 

Centrom upravlja Srpski kulturni klub (Cercle culturel serbe a.s.b.l.), neprofitna i politički neutralna organizacija zvanično registrovana 13. jula 1999. godine. Misija udruženja je promocija srpske kulture u Luksemburgu i pomoć u integraciji ljudi iz srpske dijaspore u luksemburško društvo.

Srpski kulturni klub se prevashodno finansira iz članarina i donacija, kao i putem organizacije ili učešća u raznim manifestacijama komercijalnog ili humanitarnog karaktera. Svi članovi udruženja su volonteri vođeni željom da na najbolji način predstave kulturu zemlje svog porekla i približe je mnogobrojnim kulturnim zajednicama koje žive u Luksemburgu. 

Udruženjem upravlja Upravni odbor na čelu sa predsednikom. Redovni izveštaj o aktivnostima podnosi se članstvu na godišnjoj skupštini, koja se održava u martu mesecu.  

PROGRAMI

Među brojnim aktivnostima udruženja, izdvajaju se sledeće: 

Predstavljanje srpske kulture i zajednice 

Srpski štand na festivalu migracija 

Učešće na Festivalu imigracija u Luksemburgu je tradicija dugi niz godina. Na srpskom štandu predstavljaju se tipični gastronomski specijaliteti srpske kuhinje, kao i narodne nošnje, suveniri, i turistička ponuda Srbije.

Srpsko veče na Cineast filmskom festivalu

Na filmskom festivalu Cineast tradicionalno organizujemo Srpsko veče. Nakon projekcije srpskog filma, gosti imaju priliku da se u neformalnom okruženju druže sa gostujućim umetnicima iz Srbije, uz ponudu gastronomskih specijaliteta srpske kuhinje. 

Učešće na tribinama o imigraciji i integraciji

Predstavnici udruženja redovno ušestvuju na brojnim tribinama na temu imigracije i integracije stranaca u luksemburško društvo.


Kulturno-obrazovni programi

Edukativna predavanja 

U toku 2022. godine, pokrenut je ciklus predavanja iz oblasti istorije i književnosti, s namerom da proširimo horizonte svakog od nas na teme koje su deo naše baštine.

Projekcije filmova 

U Centru se povremeno organizuje projekcija značajnih dokumentarnih ili kultnih filmova iz naše kinematografije.

Muzički program i teatar 

Kako bismo dodatno obogatili kulturnu ponudu našoj zajednici u Luksemburgu, organizujemo koncerte bendova, i igranja pozorišnih predstava iz Srbije.

Dopunska srpska škola

Zvanična dopunska osnovna škola na srpskom jeziku se održava u Centru počev od školske 2021/2022. godine. 

Biblioteka

Udruženje održava biblioteku koja sadrži književna dela na srpskom jeziku, dela školske lektire, kao i prevode srpskih književnih dela na francuski jezik.

Folklor za decu 

Časovi folklora za decu se organizuju u Centru u zavisnosti od raspoloživosti instruktora u okviru zajednice, kao i od broja polaznika.  

Okupljanje i pomaganje zajednice

Druženje uz roštilj i sport

U Centru se tradicionalno organizuje druženje uz roštilj povodom početka i završetka školske godine, kao i povodom 1. maja. 

Takođe se povremeno organizuje zajedničko gledanje utakmica reprezentativaca Srbije, ili istaknutih individualnih sportista, na raznim međunarodnim takmičenjima.  

Humanitarne aktivnosti

Svake godine uplaćujemo donaciju izabranoj humanitarnoj organizaciji koja deluje na području Srbije, a koja pomaže ugrožene porodice ili pojedince u našoj zemlji. Nakon velikih poplava u Srbiji i regionu 2015. godine, Srpski kulturni klub je organizovao sakupljanje i slanje humanitarne pomoći našim sunarodnicima u Srbiji.  

Biračko mesto na izborima 

U saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Kraljevini Belgiji, u Centru se organizuje glasačko mesto na onim izborima u Republici Srbiji na kojima dijaspora ima pravo glasa. 

PODRŽITE NAŠ RAD

Ukoliko želite podržati naš rad, to možete učiniti na sledeće načine: